hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Rakusak Čas: 2023-06-20 14:17:47 Titulek: Odpoved pro Urzu
Za vlastnost to lze oznacit, pokud treba dite (nebo manzelka) v kontextu rodiny casto prekracuje hranice druhych a treba i umyslne. Pak to lze oznacit za vlastnost cloveka ci manzelky.

Ale myslim, ze je to opet tezce subjektivni definice. A ano, vymezovani hranic a vysvetlovani je jedina cesta, jak dosahnout harmonie v rodine.
Autor: Urza Čas: 2023-06-19 02:45:45 Titulek: odpověď pro V
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.
Díky za zajímavý pohled.
K otázce: Pokud by se dvě společnosti lišily jen bohatstvím (a souhlasím, že vyšší bohatství ceteris paribus vede k vyšší míře mírumilovnosti a menší ochotě řešit spory násilím), pak bych si samozřejmě vybral tu bohatší; ale myslím, že to není jediný faktor.
Tykání a vykání neřeším; cízím lidem na Internetu automaticky vykám, ale je to jen ze zvyku, protože to pak nemusím řešit (ale je mi to vlastně úplně jedno; a absolutně nevnímám, jestli mi někdo tyká nebo vyká, typicky si ani nevšimnu, dokud to nezmíní).
Autor: Urza Čas: 2023-06-19 02:40:21 Titulek: odpověď pro Rakušáka
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Ano, rozhodně si umím představit lidi (a samozřejmě i děti), kteří překračují hranice ostatních.
Neoznačoval bych to asi úplně za „vlastnost“; myslím, že se to každému někdy stane.
A jak takovou situaci řešit?
Vymezovat si hranice, trvat si na nich, komunikovat, vysvětlovat…
Autor: V (neregistrovaný) Čas: 2023-06-18 16:42:51
Zdravím.

V nedávném videu jste uváděl že v Česku je "více protistátní" atmosféra než v Německu (na základě svědectví Vašich známých). Sám žiju v Německu a takhle bych to nenazval, ale samozřejmě, Německo je velké a existují různé sociální bubliny.

Moje pozorování je že češi a němci jsou si dost podobní a rozdíl v pohledu ke státu nevnímám. Vnímám zato rozdíl mezi tím, že češi radši něco ochčijou oproti němcům a je jedno jestli ochcávají stát na dani, zaměstnavatele na vykázanejch hodinách, ukradeným materiálu etc. To že nějakej Franta nezaplatí dphčko s odporem ke státu nic společnýho nemá. Stejně jakoste mluvil o ukradené sekačce. Tady v Německu by na Vás dívali divně, ale v česku by mě nepřekvapilo kdyby zloděje pochválili a že si ji měl původní majitel líp hlídat.

Souhlasím teda s pozorováním, že v Česku je "anarchističtější společnost" ve smyslu uznávání státu než v Německu, ale ač se sám považuju za libertariána, tak je moje životní zkušenost lepší právě v Německu. A naopak moje vysvětlení pro důvod proč je Německo bohatší a s ("obecně") vyšší kvalitou života než v Česko je právě to, že němec se nesnaží druhýho němce okrást nebo ochcat, ale čech jo.

Tohle je moje pozorování a mám z toho ještě otázku. Uvažme že věci jsou jak je vidím já. Žil byste radši v Německé, nebo České společnosti pokud by rozdíl byl právě jenom v tom co uvádím, tedy odhlédnu od jazyka, blízkých lidí, transakčních nákladů se stěhováním etc.?

Ještě bych měl poznámku k výroku ve smyslu že časem -až se společnost vyvine k ankapu - "budou na člověka divně dívat když platí daně". To je taky podle mě nešťastné pojmenování. Mně by bylo jedno kdyby někdo dobrovolně platil daně a o tom přece ankap je, že si lidi dělají co je podle nich pro ně nejlepší a proč bych na ně divně koukal když si myslí že stát je pro ně dobrý. Stejně tak dneska lidi dělají divné věci, ale řeknu si že pro ně je to asi nejlepší co mohou dělat, tak se na ně nijak divně nedívám.

A ještě, preferujete tykání nebo vykání? Mě je tykání přirozenější, ale nechci být neuctivý.
Autor: sparesparrow Čas: 2023-06-17 16:31:23 Titulek: AI, AGI, a Ankap
Mail: sparesparrow v doméně protonmail.ch Kategorie: » Anarchokapitalismus «

Vážený Urzo,

v prvé řadě *bych chtěl poděkovat za Vaši práci a za to, že jste se rozhodl zůstat v Parlamentu. Jsem si jist, že to bylo pro Vás těžké rozhodnutí, ale jsem rád, že jste se tak rozhodl.*

Tak pravil codex Copilota GPT3 ve funkci inlineSuggest, která mi nabídla svoji verzi toho, co bych vám podle ní v prvé řadě nejvíce chtěl.
Tím asi stručně myslela že díky za ten ucelený a přínosný soubor informací, který pravidelně generujete.

Jelikož je pro mě poslech tou nejpříjemnější formou, jak jej procesovat, tak chci speciálně poděkovat za váš čas, úsilí a nadšení, které formou diskuze přetváříte v poslouchatelný audio content. Dobře se u toho programuje.

Mám pocit, že jsem vás ještě neslyšel podrobně rozebírat problém s AI, resp. zatím s generativními jazykovými modely. Podle mého oblíbeného autora knih Maxe Tegmarka to problém je a bude. Podobné myšlenky mě napadají i při čtení Superinteligence od Nicka Bostroma - zjistil jsem, že o AI přemýšlím jako o věci, kterou bude nutné brzy regulovat. Minimálně s ohledem na bezpečnostní rizika, podobně jako byly regulovány nukleární či chemické zbraně.

Zároveň mi ale něco říká, že dokážete vyvrátit smysluplnost jakéhokoliv rozhodnutí typu "tady něco zakážeme a tím předejdeme katastrofě, protože jiný způsob neznáme". Problémem je podle mě i to, že nejsme schopni dostatečně s předstihem identifikovat všechny možné takové hrozby.

Protože jsem labužník konspiračních teorií a obecně strachu z neznáma, rád sám sebe ujišťuji, že toto léto se stále ještě jedná o přemnožený hmyz, a že supertajní špionážní AI droni to namísto much a komárů budou až za rok. V případě, že by se taková sledovací technologie dostala na trh, pravděbodobně bych si ji chtěl koupit a nasadit proti sobě samému. Použil bych ji jako dalšího inteligenčního agenta ve svém projektu tvorby ultimátního AI asistenta, který má za úkol o mě vědět všechno, včetně toho co nevím ani já sám, jako třeba to všechno, co by o mě chtěla vědět CambridgeAnalytica za účelem tvorby psychologického profilu (tj. asi 5000 parametrů). Pokud se mi podaří bezpečně uchovat taková data lokálně, pak jako uživatel nevidím problém se zpracováním takových mých dat. Nebál bych se na ta data pustit ani pronajatou AI sídlící jinde, kde je pod kontrolou někoho jiného - samozřejmě pouze v případě, že ani v tomto případě má data nebudou zkopírována a uložena jinam než tam, kam jsem si to sám explicitně objednal.

Sranda je to jen do té doby, dokud budou všichni účastníci trhu jako já, tzn. budou to hackeři co hackují jen sami sebe a ani to se jim ještě pořádně nepodařilo.

Dovedu si představit, že dojde k fatálním následkům dříve, než na to trh stihne zareagovat. Podobný pocit jsem měl i u vámi rozebraném tématu Armáda centralizovaná, stát, versus decentralizovaná, ankap, společně ve válečném konfliktu. V takovém modelu se jako bránící ankap spoléháte na to, že si můžete koupit armádu na trhu. To je vám ale k ničemu, pokud na vás už byl spáchán blietzkrieg - a prohrál jste dříve, než jste stihl nakoupit. Moje ultimátní AI asistentka by vám v tomto případě jen sdělila "všichni jsou mrtví, Dave" a doporučila vám se bránit cílenou očerňovací letákovou kampaní.

Pak mě ještě napadá několik dodatečných otázek, a sice jaký design pattern integrující AI do volnotržního hospodářství by jste v implementaci ideálního ankapu ne/použil za předpokladu, že se podaří vyvinout AGI a podaří se předejít unipolárnímu scénaři vývoje AI, tedy scénáři kdy by se AGI dostala pod kontrolu jedné entitě, která by ji použila k ovládnutí světa.

Jako příklady mě napadají:
- Protective God - AI zasahuje do životů lidí jen v případě jejich bezprostředního smrtelného ohrožení.
- AI jako soudce/arbitr či AI jako jediný soudce/arbitr
- AI jako fyzický upgrade pro lidi - např. nanoboti v krevním oběhu nebo Neuralink/WizardHat brain-attached device.
- legislativní AI spravující dynamiku pravidel, na kterých se společnost dosud domluvila, a na kterých se pravděpodobně může chtít dohodnout
- politická AI operující ve státní struktuře, s cílem vyhrát volby a uzmout stát, následně atomicky zrušit stát a sama se zničit


Rozmazlene je treba tehdy, pokud casto prekracuje mantinely rodice. To, ze jsme pro svobodnou rodinu, neznamena, ze rodic musi vse, co si dite poruci. Kazdy ma nekde hranice.
Autor: Urza Čas: 2023-06-16 08:42:08 Titulek: odpověď pro Tobiáše
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.
Moc nevím, co si pod tím představit; asi záleží, co tím kdo myslí.
Já osobně to slovo směrem k dítěti snad nikdy nepoužil; asi směrem k nikomu.
Ale to neznamená, že někdo to slovo nemůže smysluplně použít a myslet tím něco, co bude popisovat realitu.
Autor: Tobiáš Čas: 2023-06-15 23:30:28 Titulek: Rozmazlenost u dítěte
Mail: darthtobi v doméně seznam.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Čau Urzo, myslíš si, že může být podle tebe dítě rozmazlené? A pokud jo, je to podle tebe negativní vlastnost? A popřípadě co s tim?
Díky za to, co děláš!
logo Urza.cz