hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Petr maler (neregistrovaný) Čas: 2023-02-28 12:02:40 Titulek: Reakce StandaShow
Mail: Petr.maler46 v doméně seznam.cz
Dobrý den,
předně musím napsat, že nejsem anarchokapitalista, nebo určitě ne v nějaké vyhraněné formě. Spíše bych se zařadil do běžného proudu lidí, kteří o věcech moc rádi přemýšlí. Již poměrně dlouhou dobu (několik let) vás sleduji. Všechny vaše videa, přednášky, texty... Velice si cením, že někdo jako vy publikuje z mého pohledu tak kvalitní materiál. A co se mi líbí ještě více že o věcech přemýšlí a nebojí se argumentovat i když se to "většině" nebude líbit, protože na systém ve kterém žijeme jsou tak nějak zvyklý a lidé neradi dělají změny.
Odjakživa vás beru jako velice inteligentního člověka, člověka s kterým by byla radost diskutovat. Člověka, který uznává hodnoty jako je pravda, čest, láska, pomoc druhým... Nebo alespoň z mého pohledu to takto je.

Měl jsem teď možnost zhlédnout vaše vystoupení ve StandaShow ohledně voleb prezidenta. Snažil jsem se pochopit vaše argumenty. Dívám se na to ze všech možných stran, ale bohužel jste v mých očích velice klesl. Vím, že ani jeden kandidát není ideální a vím že jste to nakonec Babišovi nehodil, ale otevřeně jste mu vyslovil podporu. Zvlášť pro (jednoduší) lidi kterým stačí pouze titulek je to obrovská chyba. Jste významná osobnost kterou sledují masy lidí. I pokud se na to někdo podívá detailně tak logika věci že pokud chci ukázat že nějaká volba je špatná a tak podpořím člověka který je vyloženě špatný abych všem dokázal že je to všechno špatně je velký úlet.
Narážím tomto i na volbu Zemana, kterou jsem tam od vás dostal potvrzenou.

Ještě nikdy jsem neměl potřebu takhle na někoho veřejně reagovat. Nevím proc mě to teď tak dopálilo. Ale zklamal jste mě. Vaše pozice je dle mého neobhajitelná. Každý může udělat chybu, ale jen hlupák se z chyby nepoučí a ještě si za ní stojí.

Tímto neříkám že jsem nějaký fanda Petra Pavla ani jiných politiků, nic s nima nemám společného ani za nikoho jiného nekopu. Je to jen občanský postoj a názor.

Opravdu si ta tím co jste řekl tvrdé stojíte?
Autor: Tobiáš Čas: 2023-02-24 01:24:53 Titulek: Dotazy
Mail: darthtobi v doméně seznam.cz
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na pár dotazů. Myšlenka AnKapu se mi líbí, ale vidim tam spoustu chyb a zatim je pro mne tato ideologie nepředstavitelná.
Představte si, že bychom tu měli AnKap a vy byste byl učitelem na nějaké škole. Jelikož jste zastáncem AnKapu odmital byste demokracii, totalitu atd. Nyní byste oznámil ve škole písemku, řekl byste v jakej den si ji napíšete a někdo ze třídy by nesouhlasil, chtěl by si to napsat jindy. Jak byste se zachoval? Řekl byste třídě ať si ji odhlasuje,? Což by byla jasná demokracie. Nebo byste odmítl jejich názir a trval na svém? Jasná totalita? A nebo byste každému žákovi vyhověl, ať si to napíše kdy on bude chtít (za mě absolutně nepředstavitelné a chaotické)? A co byste dělal se studenty, kteří by si písemku napsat nechtěli, mají přece na to právo.
A nebo další dotaz, učil byste ve třídě a jelikož má právo každej dělat co bude chtít, tak někdo přijde nahej, druhej tam bude telefonovat a třetí by začal brát drogy a pít alkohol při hodině. Co byste dělal? Učilo by se vám dobře?Máme přece, ať si každej dělá co chce. Mně rozhodně ne.
A když, říkáte, že za věci, který člověk potřebuje si připlatí, myslíte, že by to udělali bšichni, někteří na to nebudou mít peníze, nebo nebudou chtít, a když si nezaplatí policii (bezpečnost) tak jak se má tenhle člověk bránit?
Doufám, že jste to, co jsem napsal pochopil, a že si najdete chvilku k přečtení, dotazů mám samozřejmě více, ale už se mi to nechtělo psát. Děkuji
Autor: Urza Čas: 2023-02-22 19:32:25 Titulek: iFox
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.

Ano, máte pravdu, já to vždycky nějak dohledávám, pak se to snažím zdrojovat, ale ne vždy je to dostatečné.

Hezký den,
Urza
Autor: Urza Čas: 2023-02-22 19:31:33 Titulek: odpověď pro Ma
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.

Těch vlivů je tam víc, já je nerozporuji; a říkal jsem to už Standovi.
Akorát se lišíme v tom, kdo dává jakým vlivům jakou váhu.

Hezký den,
Urza
Autor: Urza Čas: 2023-02-22 19:31:02 Titulek: odpověď pro straholce
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Jo, jinak tykání v pohodě, já jen ze zvyku vykám lidem, co neznám, ale je mi jedno, kdo mi vyká nebo tyká.
Autor: Urza Čas: 2023-02-22 19:29:43 Titulek: odpověď pro straholce
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Svobodný přístav «
Dobrý den.
Upřímně řečeno se o tohle téma moc nezajímám, tolik mě nebaví a je mi spíš vzdálené.
Nebránil bych se ale udělat rozhovor ve Studiu, i když se trochu obávám, aby to pak nebylo jednostranné (mé vědomosti v tomto nejsou dostatečné).
Jaké jsou Vaše názory na problematiku?
Autor: iFox (neregistrovaný) Čas: 2023-02-20 10:40:51 Titulek: Zdroje a citace
Čau Urzo, předpokládám, že už se tu k tématu někdo vyjadřoval, ale nemůžu si to odpustit i já: Občas v diskusích a přednáškách (zveřejněných na YouTube) odkazuješ na statistiky (např. nejčastější příčiny dopravních nehod - v tématu regulace rychlosti na silnicích, souvislovst mezi počtem drogově závislých a peněz vynaložených na boj proti drogám atd.), ale pak se málokdy dostaneš k tomu, odkud ta data pocházejí. V debatě bych celkem ještě pochopil větu typu "myslím si" nebo "tak nějak odhaduju", ale zejména v přednáškách bych mnohem víc ocenil přesné zdrojování (byť třeba jen ústní), aby si člověk mohl ověřit, že to není vycucané z prstu. Zvlášť když je tvá práce postavená na vědeckém přístupu.

Díky.
Autor: Ma (neregistrovaný) Čas: 2023-02-20 00:45:05 Titulek: Babiš že by byl lepším prezidentem?
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ahoj, reaguji na tvé argumenty, které jsem slyšel především v poslední Standashow. Prý je lepší, když stát reprezentuje viditelně odpudivý gauner, než charismatický hezoun. Tedy ten horší, ta reálnější tvář státu. Lidé si pak spíše uvědomí, že demokracie/stát není ideální. Snad jsem to ve zkratce moc nezkreslil.

Částečně s tím souhlasím, ale je to pouze malý efekt, který se projeví například uvedeným sundáním obrazu prezidenta ze školních tříd. To je spíše namířeno proti konkrétní osobě a menší propaganda je jen vedlejší příjemný efekt.

Pro zvýšení uvědomění lidí, že stát jim ve skutečnosti škodí, je podle mě efektivnější, pokud vyhraje ten "lepší" kandidát (tedy ne Babiš).
Protože:
1) pokud lidi zklame populista, bude pro určitou část společnosti logické, že věci ve státě nebudou fungovat. V očích lidí to nebude vina demokracie. Bude to vina populisty a nebo jeho voličů. Věří, že v případě zvolení ideálního kandidáta by vše bylo jiné, lepší. Lidi jsou spíš zklamáni svými spoluobčany s opačným názorem. Možná budou uvažovat o změně volebního systému, jako například D 21, ale ne demokracie jako takové.

2) Pokud volby vyhraje ideální, "demokratičtější" kandidát, (který zklame), pak tohle bude daleko větší podnět k zamyšlení a zpochybnění demokracie. Ukáže se, že ani ideální kandidát není spasitel a tím spíše si lidé uvědomí, že si musí pomoci sami.

3) Prezident ovlivňuje náladu ve společnosti. Pokud se Ancapu chceme dopracovat postupně, slušnější kandidát vytvoří ve společnosti vhodnější podmínky k diskuzi.

4) Je potřeba zaujmout hlavně vzdělanější část populace. Ta bude hledat jiný systém, pokud bude zklamána současným systémem. A Zklamání bude zajištěno především tím, pokud dostanou to, co nyní chtějí (statisticky to je Pavel). Babišovci budou vždy chyby hledat jinde.

Díky a prosím o odpověď, zda to dle tebe dává smysl...

Jinak ta indoktrinace je ve společnosti hodně hluboko. Odhaduji že prezident Babiš ti by přihrál tak 200 fanoušků, Pavel 400. :)

Hezký den (a prosím o tykání, když také tykám)
Autor: straholec (neregistrovaný) Čas: 2023-02-18 22:04:49 Titulek: změna klimatu
Mail: vilimek v doméně obkladyvilimek.cz
Hezký večer Urzo, omlouvám se že ti tykám, ale jelikož poslouchám často tvé podcasty a rozhovory s různými hosty a často si tykáte, doufám že ti to nebude vadit. Proč ti píšu. V tvých pořadech jsem nezaznamenal pořád o AK náhledu na problematiku globálního oteplování a s tím spojené regulace a evropský GD. Sám se touto problematikou zabývám víc jak 30 let tedy i v době kdy to nebyla politická páka proti našim svobodám. Kdybys měl zájem diskutovat o této problematice tak ti budu rád spolu diskutujícím. Něco málo o mně jmenuji se David Vilímek je mně 52 let. vystudoval jsem strojní fakultu kde jsem se zabýval numerickým modelováním a v této práci jsem pokračoval na akademii věd kde jsem dělal doktorát. Ten jsem ekonomických důvodů neukončil i již 25 let jsem majitelem obchodní firmy kterou jsem vybudoval. Ve svém volném čase se zabývám společenským děním sleduji novinky ve světě vědy zejména fyziky a biologie. Mám rád české dějiny a také hodně sportuji. Těším se na tvou odpověď a děkuji ti za tvou práci David Vilímek
Autor: Urza Čas: 2023-02-04 18:00:47 Titulek: odpověď pro Herma
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.

S ohledem na to, že copyrighty mnedle nejsou legitimní součástí vlastnictví, řekl bych, že všechna tato použití jsou v pořádku (nebyla-li někde porušena smlouva).

Hezký den,
Urza
Autor: hermes Čas: 2023-02-04 13:45:38 Titulek: AI - ChatGPT, Stable diffusion Art
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravim, ackoliv jsem uz od tebe videl par videi na podobne tema (AI, ML), tak by me zajimal nazor na nejnovejsi vyvoj technologii v tomto odvetvi a regulace, o kterych se ted mluvi.

Co se tyce ChatGPT, tak je to jedna z nejrychleji rostoucich aplikaci - problem maji skoly s plagiatorstvim; zaroven byl tento model trenovan na datech, kde nebylo vzdy dano svoleni s timto pouzitim (+ ignorovani copyrightu); uvazuje se o regulovani techto typu aplikaci tak, aby byl uzivatel upozornen, ze komunikuj s robotem.

Dalsi problem (relevantni jak pro ChatGPT, tak treba i pro Copilot) je generovani kodu - pokud model vygeneruje kod na zaklade nejakeho open-source reseni s danou licenci, dochazi pak k poruseni dane licence? Copilot je trenovan na GitHub zdrojacich, je tohle v poradku?

Stable diffusion modely pro vytvareni obrazku a maleb maji obdobny problem - pokud se uci z umeni ostatnich a pak produkuji velmi podobne vysledky, porusuji copyright?

AI voice generator - modely, ktere dokazi generovat hlas cloveka (audio) po nahrani ukazky, jak dany clovek mluvi. Tato technologie je zneuzitelna pro generovani vyroku (napr. politiku), ktere dany clovek nikdy nerekl.

Problematika je to docela rozsahla, a proto neocekavam, ze ji tady budes textove rozebirat, ale spis mi to prislo jako zajimavy namet na video v nejaky vhodny okamzik. Problemu s temito novymi technologiemi je cela rada a jsou velice zajimave.
logo Urza.cz