hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza Čas: 2023-12-29 11:47:33 Titulek: odpověď pro Jiřího Němce
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz
Zdravím.
Jde hlavně o jejich bludný balvan; dávají ho mnedle lidem, kteří dělají nebo říkají něco, co Sysifos nemá rád, i když to není nutně něco tak hrozného.
A díky moc, taky přeju vše dobré.
Autor: Urza Čas: 2023-12-29 11:45:14 Titulek: odpověď pro RJjjj
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.
Říkám tolik, co mi přijde ok k tomu, abych nepoškodil konkrétní lidi; kdybych říkal víc, už bych mnedle poškodil.
Autor: Jiří Němec (neregistrovaný) Čas: 2023-12-29 09:53:21 Titulek: Sisyfos
Web: http://nemam.stranky Mail: nedam v doméně nikomu.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím pane Urza, jak je teď volno, tak doposlouchávám některá vaše videa (opravdu pouze audio :-) ) a na 8 hodinovém streamu s Timem jste tam v pár větách rychle zmínil negativně český klub skeptiků Sisyfos. Máte o vašem názoru na Sysifos někde nějaké video nebo text, kde to rozebíráte podrobněji? Pokud ne, můžete mi sem napsat pár řádků s Vaším názorem na ně? Díky moc, přeji jen to nejlepší se zdravím na prvním místě :). Jiří
Autor: RJjjj (neregistrovaný) Čas: 2023-12-28 14:16:40 Titulek: Opojení zvolením
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ahoj,
v několika videích/rozhovorech jsi se vyjadřoval k situaci ve Svobodných po zvolení Petra Macha do europarlamentu.
Říkal jsi, že jsi se Svobodnými chodil do hospody a cítil jsi dobrou atmosféru. Byli to dobří lidé a řikal jsi, že se přeci nemůže stát, co psal Hayek, že jsou všichni fajn a určitě se Hayek mýlil a Svobodní budou ta “správňácká” strana a parta.
Bohužel měl ale Hayek ve všem pravdu.
Mohl bys to někdy konkrétněji rozvést? Co se s lidmi ve straně dělo? Jakým způsobem šlo vše do kopru? Nejde mi o špínu na konkrétní lidi, ale o nahlédnutí do postupného opojení úspěchem/mocí/penězi pro člověka zvenku.
Díky!
RJ
Autor: Urza Čas: 2023-12-25 23:42:21 Titulek: odpověď pro herma
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.
Ano, znám Coasův teorém; nezmiňuji ho v přednáškách pro veřejnost proto, že mi přijde hůře pochopitelný (a neintuitivní) pro neekonomy; navíc bychom se v přednáškách šíleně zasekli už jen na těch předpokladech.
Preferuji tu problematiku popsat, protože většinou potřebuju jen nějakou část toho teorému (on je poměrně silný).
Co se týče zahraničních anarchokapitalistů, tak mám rád třeba Waltera Blocka nebo Jeffreyho Tuckera (každého v něčem jiném a z jiných důvodů).
Autor: Urza Čas: 2023-12-25 23:36:02 Titulek: odpověď pro werli
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Stát se může pořád zmenšovat; poslední peníze se pak můžou nějak přerozdělit (přičemž každý způsob bude více či méně špatný, protože došlo k tomu násilnému odnětí).
Autor: Urza Čas: 2023-12-25 23:34:47 Titulek: odpověď pro Johna Galta
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Necháváme děti objevovat svět tak, jak potřebují; jsme tam s nimi a pro ně.
Je důležité, aby pro ně škola byla bezpečným prostorem, tedy aby se někdo necítil jejich aktivitami ohrožován; když cítí, pak to řešíme (ale ne že přijdeme jako dospěláci s řešením, ale že to fakt všichni řešíme, děcka i dospěláci, kterých se to týká nebo cíti, že mají čím přispět).
Ohledně návykových látek a dalších (potenciálně nebezpečných) aktivit zastáváme postoj, že je každého věc, co bere nebo provozuje, pod tím neškodí ostatním; vidíme-li něco, co považujeme za nebezpečné, mluvíme o tom s nimi.
Ono zakazování nic neřeší; děcka to stejně budou dělat, ale třeba za zdmi školy, zatímco když jsme tam v tom s nimi, víme o tom a můžeme s nimi o tom mluvit.
Autor: hermes Čas: 2023-12-23 19:56:46 Titulek: Coase theorem
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ahoj Urzo, znáš Coase theorem? (https://en.wikipedia.org/wiki/Coase_theorem) V podstatě si myslím, že ho popisuješ ve svých přednáškách, když povídáš o externalitách; jen jsem tě nikdy neslyšel ho actually zmínit.

Já jsem se o něm dozvěděl, když jsem studoval ve Finsku, kde jsem si zapsal pro zajímavost předmět Principles of Economics, kde profesor popisoval externality jako selhání trhu a pak právě popisoval tento theorem. I jsem se ho zeptal proč se tedy externality popisují jako selhání trhu, když se to dá řešit třžně, na čež nebyl schopen odpovědět xD. Ale byl jsem rád, že tento theorem tam zmínil, protože jsem si vlastně řekl, že to je to co ty vlastně popisuješ ve svých videích (z toho aspoň jak jsem to já omezeně pochopil).

Ještě by mě zajímalo, kdyby si teď měl skončit se svou tvorbou a doporučit místo sebe někoho, byť ze zahraničí, kdo by to byl - někdo s kým se možná nejvíce názorově shoduješ. Velmi se mi líbí tvoje tvorba, ale mám pocit, že když sleduju nějaké zahraniční ancapy, tak jsou VELMI odlišní a to hlavně v přístupu k informacím a debatám - jsou daleko více dogmatičtí a jejich argumentace je mnohdy velmi žalostná.

Jsem velmi rád za to, co děláš. Jen tak dál!
Autor: norbertsnv Čas: 2023-12-20 16:47:10 Titulek: Ankap: Ankap web
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Peniaze by šli na sanovanie dôchodkového systému.
Ja si ty penize vezmu misto statu. Problem solved.
Autor: Jiří Hyldebrant (neregistrovaný) Čas: 2023-12-13 16:22:14 Titulek: Ankap: odpověď pro Werli
Mail: jiri.hyldebrant v doméně seznam.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Dovolím si kopírovat z Urzova webu - viz princip neagrese:

"Něco, co v danou chvíli nikdo nevlastní, může někdo začít vlastnit tím, že to začne využívat (smísí to se svou prací, tzv. homesteading, vizte dílo Johna Lockea). Homesteading řeší problematiku prvotního přivlastnění; když něco nepatří nikomu (například nově objevená zem a podobně), může to kdokoliv získat tím, že to začne užívat jako první."
Autor: werli Čas: 2023-12-13 14:25:24
Mail: melicharova-l v doméně seznam.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ahoj, není mi jasná základní věc. Pokud úloha státu skončí a všechny pozemky budou vlastnit soukromníci, tak komu za ně zaplatí? Stejné je to v případě úmrtí člověka, který nemá žádné dědice. Udělá se dražba, na které se zjistí, kdo je ochoten za majetek nejvíc zaplatit, ale komu by tyto financ šli?
Autor: John Galt (neregistrovaný) Čas: 2023-12-12 04:30:08 Titulek: ma Jezek bez klece nejake hranice?
Sleduji se zajmem vasi osobni transformaci (snad se to da tak nazvat, protoze ten posun je pomerne velky behem par let) a zejmena pak vasi (staro)novou karieru ucitele v Jezku bez klece. Zaujalo me v tomto smyslu, co jste rikal v rozhovoru s Pepou Tetkem na tema, ze si tam deti muzou delat co chteji, napr. stravit neomezeny cas online a hranim her, jejichz typ se netroufate omezovat, protoze by to reflektovalo vasi preferenci a nikoliv jejich (snad vam nepodsouvam neco, co jste nerekl, ale takhle mi to vyznelo a v podstate s tim souhlasim). Nicmene by me zajimalo, kde je ta prakticka hranice (pokud vubec), kdy uz jim budete rikat, co delat (ne)maji. Napr. prinese-li student do skoly "navykove" latky, jejich uzivani bude s ostatnimi sdilet nebo je v tom skolit. Pripadne si umim predstavit ruzne formy stupidni (subjektivne samozrejme) zabavy, ktera muze byt nebezpecna jak fyzicky, tak psychicky, pripadne hry ci aktivity souvisejici se sexualitou apod. Jiste chapete, ze takove v podstate extremni priklady volim zamerne, abych snadneji ilustroval svuj dotaz - tedy jestli, kde a jakym zposobem dojde ve vasi skole k omezeni toho, co mohou zaci delat. Osobne mam totiz za to, ze sledovani nekterych youtuberu nebo hrani nekterych her na PC neni o nic mene skodlive nez to, ze budou studenti v ramci dne ve skole kourit nebo kolektivne masturbovat. Dekuji
logo Urza.cz