hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza Čas: 2024-08-31 20:54:32 Titulek: odpověď pro Ondřeje Šímu
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.

Mockrát jsem o tom mluvil; já sám osobně mám k potratům negativní postoj, ale zároveň si myslím, že jsou v souladu s NAPem.
Jinak ani já se ve spoustě otázek se zahraničními ankapy neshodnu.

Hezký den,
Urza
Autor: Ondřej Šíma Čas: 2024-08-31 01:35:04 Titulek: Názor na potraty a existence potratů v Ankapu.
Mail: ondrejxsima v doméně gmail.com Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Dobrý den,
přestože se asi nejedná o "vhodné", či často tázané téma, zajímal by mě Váš názor na potraty a na funkci potratů v Ankapu. Snažil jsem se odpověď najít v zahraničních anarchokapitalistických komunitách (s nimiž se, narozdíl od Vás, v mnohém neshodnu) a našel jsem názory převážně negativního rázu. Pokud bychom potrat totiž brali jako vraždu, porušuje NAP, já však například dítě, minimálně v určitém stádiu, beru stále jako součást těla matky, tedy dle mě potrat NAP neporušuje a to i v případech, že plod neohrožuje zdravotní stav matky, matka nebyla znásilněna atd. Předem děkuji za odpověď.

(P.S., protože je mi pouze 16 let, není pro mě zvykem, že mi lidé vykají, můžete mi tedy klidně tykat, vykání mi však nijak nevadí, záleží tedy na vaší preferenci.)
Autor: Urza Čas: 2024-08-30 01:07:22 Titulek: odpověď pro Tiket zen mastera
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Možná jednoduchost?
Autor: Urza Čas: 2024-08-30 01:06:25 Titulek: odpověď pro Rule
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Vždyť jsem to rozepsal ve svém příspěvku....
Autor: Ticket zen master (neregistrovaný) Čas: 2024-08-29 23:06:24 Titulek: Clickfesty
Kategorie: » Ostatní «
👋 Urzo,
čím bys zdůvodnil to, že prodeje lístků na kocerty apod. neprobíhají formou holandské aukce? Nebylo by to lepší?
Autor: Rule (neregistrovaný) Čas: 2024-08-29 17:36:28 Titulek: Kdo určuje morálku
V čem je vyhýbavé na otázku „Kdo podle vás určuje morálku?“ pro křesťana odpovědět: „Bůh“? V čem je to vyhýbavé, to je vážně nad moje chápání, nechápu, proč jste to napsal.
Autor: Urza Čas: 2024-08-28 16:34:47 Titulek: odpověď pro Rule
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Já si ale nemyslím, že je to vyhýbavá odpověď; naopak bych spíše vnímal tu Vaši odpověď jako vyhýbavou.
Člověk tím sice deklaruje, že je křesťan, ale to je tak celé; co to komu řekne?
Co nadělá ateista s tím, že morálku určuje Bůh? Ani nevěří v jeho existenci, nekomunikuje s ním; takže co si z takové odpovědi odnese? Řekne mu to cokoliv o tom, co by mělo či nemělo být morální? Odpoví mu to nějak na cokoliv z toho, na co se ptal?
A co věřící? Ten s tím sice bude souhlasit, ale to ještě neznamená, že se shodneme na stejné morálce, protože i když se shodneme na tom, že Bůh určuje morálku, stejně si budeme jeho vůli interpretovat různě (možná ne diametrálně odlišně, ale nějaké rozdíly určitě najdeme). I pro něj je to tedy celkem nicneříkající informace, která ho v ničem konkrétním neposune nikam.
Autor: Rule (neregistrovaný) Čas: 2024-08-27 11:43:37 Titulek: Kdo určuje morálku
Jen mě to zarazilo. Otázka totiž nezněla „Jak lidé vnímají morálku“, ale zněla „Kdo podle vás určuje morálku“. A na to jste odpovídal něco o tom, že to různí lidé vnímají různě. Myslím, že na to se nikdo neptal, všichni víme, že to různí lidé vnímají různě. Zajímavější právě je, kdo podle vás tu morálku určuje. Tím výše uvedeným způsobem jste se přímé odpovědi vyhnul. Jen mě to zaujalo, sleduji vás dlouho, vnímám to jako vaši určitou argumentační strategii i u jiných otázek, máte pravdu, že to děláte, zaujalo mě to právě u této otázky z toho důvodu, že podle mého subjektivního soudu si podobná otázka zasluhuje nevyhýbavou odpověď. Myslím, že Bible právě o tomto mluví zrovna docela jednoznačně, že nemáme uhýbat. Ale tohle už každý může vnímat jinak. Každopádně děkuji za vysvětlení.
Autor: Urza Čas: 2024-08-27 01:30:05 Titulek: odpověď pro Rule
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Ani ne, protože se tam liší jednak počty těch lidí, ale také jednoznačnost zadání ve smyslu, jestli to všichni chápeme stejně.
Když se ptáte na kulatou Zemi, je každému docela jasné, co se míní slovem kulatý i Země (i těm, co nevěří její kulatosti); a navíc se drtivá většina lidí shodne.
Když se zeptáte na matematickou hádanku, která je sice exaktně zadaná, ale existují tam nějaké časté omyly v řešení, dost možná podám odpověď i s vysvětlením (a není vyloučeno, že zmíním, jak a proč lidé docházejí k jiným odpovědím).
Když se zeptáte na pravici a levici (zrovna nedávno jsem na to odpovídal), podám dost obšírnou odpověď, kde rozeberu, jak to vidí média, jak různé skupiny lidí…

Takže vlastně není moc zajímavé, že u otázky na morálku, kterou vnímají lidé diametrálně odlišně (a to jak v tom, co morálka vůbec je, tak i v tom, jakou se kdo řídí), odpovídám obdobně jako u ostatních otázek, které mají tyto vlastnosti; zajímavější mi přijde, proč zrovna tady to řešíte, ale u všech ostatních mých odpovědí podobného typu na podobné otázky na to nepoukazujete a ke kulaté Zemi je nepřirovnáváte.
Autor: Rule (neregistrovaný) Čas: 2024-08-26 23:40:19 Titulek: Kdo určuje morálku
Není to podobné, jako kdybyste odpovídal na otázku, zda je Země kulatá, ve stylu „tohle každý vnímá jinak, existují lidé, kteří si to nemyslí?“ Takhle byste mohl odpovědět na úplně cokoli. Zajímavé ale je, že tuhle strategii nasazujete u otázek, které se týkají toho, kdo určuje, co je morální.
Autor: Urza Čas: 2024-08-26 17:27:09 Titulek: odpověď pro Jolola Hokase
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Svobodný přístav «
Zdravím.
Přednáška je každou první středu v měsíci (krom ledna, července a srpna) v 19 hodin; momentálně se konají v Baru Behind the Curtain v Praze; občas bývají také besedy na nejrůznějších místech po ČR; vše je v událostech Svobodného přístavu na Facebooku.
Autor: Urza Čas: 2024-08-26 17:25:44 Titulek: odpověď pro Kozla
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Díky!
Autor: Urza Čas: 2024-08-26 17:25:11 Titulek: odpověď pro Rule
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.
To se přece nevylučuje, ne?
Mluvil jsem o tom, že to každý vnímá jinak, každému připadá morální něco jiného (což je prostý fakt, pozorování skutečnosti); že já osobně se v morálních otázkách obracím k Bohu či se ptám sám sebe, co by v dané situaci udělal Ježíš, je také pravda, ale nijak to nevylučuje předchozí řečené.
Nemyslím, že jsem odpovídal neurčitě; jen neignoruji fakt, že různí lidé považují za morální různé věci.
Autor: Jolol Hokas (neregistrovaný) Čas: 2024-08-21 21:57:44 Titulek: Veřejné přednášky
Mail: jannisgasan v doméně gmail.com
Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jak se domlouvá veřejná přednáška či jestli jsou někde k dohledání přednášky budoucí. Rád bych se nějaké zúčastnil, ale jsem z Moravskoslezského kraje, a tak jsem zatím neměl moc šancí. Existuje nějaká možnost, prosím?
Pěkný zbytek dne :)
Autor: Kozel (neregistrovaný) Čas: 2024-08-19 13:49:20 Titulek: Rozhovor vysílač
Mail: tomas.kura v doméně seznam.cz
Dobrý den, Urzo,
děkuji za Vaši práci a trpělivost. Naposledy jsem Vás poslouchal v rozhovoru s plzeňským vysílačem? a žasnu jak si někteří z nás představují svobodu...
Zdraví,
Tomáš
Autor: Rule (neregistrovaný) Čas: 2024-08-18 20:07:59 Titulek: Kdo určuje morálku
Dobrý den, měl bych dotaz k vaší dnes zveřejněné debatě o komunismu, kultuře a provolbách. Zaujalo mě, jak neurčitě jste odpovídal na otázku, kdo určuje morálku. Nakonec jste mluvil o tom, jak je to subjektivní. Zaujalo mě to z toho důvodu, že sám sebe označujete za křesťana. Neměla by tedy logicky konzistentní odpověď být, že morálku určuje Bůh? Nevím, co jiného už si z křesťanství vzít. Jde o náboženství, které je odvislé od Ježíše Krista (slovo křesťan je odvozeno z řeckého slova s významem náležící Kristu či kristovec) a od Bible. Ježíš Kristus i Bible jasně hovoří o tom, že morálku určuje Bůh, rozhodně nejde o nic subjektivního. Pokud se považujete za křesťana, proč jasně neřeknete, že morálku určuje Bůh? Nebo to vidíte jinak? Děkuji předem za váš čas a odpověď.
logo Urza.cz