hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2014-06-17 13:12:07 Titulek: odpověď Ráďovi
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně rdx2.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím Vás.


Přesně jsem moc rád, že Vám mé stránky k něčemu byly a že Vám něco daly; není třeba, abychom se na 100 % ve všem shodovali, i když Vás to částečně obohatí a část zamítnete, také dobře.

Váš dotaz vůbec nepovažuji za scestný, zkusím odpovědět, jak nejlépe mohu; odpověď bych rozdělil na dvě části:

1/ Předvídat konkrétní akce bezpečnostní agentur v tržním prostředí je extrémně obtížné, skoro až nemožné; ačkoliv o anarchokapitalismu přemýšlím poměrně často, je těžké predikovat chování tržních subjektů i v poměrně standardních situacích, natožpak v takto extrémních, které popisujete.
Stát se může cokoliv, například to, co píšete Vy; nebo se třeba může nějaká z agentur rozhodnout, že si postaví jméno na ochraně nějaké skupiny obyvatel. Jak moc by to bylo realizovatelné a ziskové, těžko říci. Nebo to nemusí dělat ani pro zisk, prostě majitel(é) nějaké z agentur mohou vnímat takové násilí velmi osobně a mohou prostě chtít zakročit ze své dobré vůle. Nebo se nic z toho nestane, to těžko předvídat.
Další věcí je, že v ozbrojené společnosti nemají lidé takové tendence k šarvátkám.... ono je teď hrozně jednoduché jít se někam bouchat jako idiot ve stylu černí proti bílým (a samozřejmě naopak), pokud je výsledkem to, že budou všichni potlučení a prakticky nikomu se nic nestane (samozřejmě sem tam výjimečně někdo může umřít, ale ta šance je relativně malá).... ve společnosti, kde má každý za opaskem zbraň, by něco podobného bylo spojeno s výrazně vyššími riziky a lidé by měli tendence si to spíše rozmyslet.
Dále je třeba si položit otázku, jakou roli (v historii) hraje kolem vyhlazování nějakých minorit stát. Zjistíte, že obrovskou. Skoro vždy, když někde byla nějaká genocida, jednalo se o státem požehnanou akci, případně ten stát přímo tu genocidu prováděl. \"Soukromá genocida\" je něco poměrně vzácného. Oni lidé rádi (a hodně) mluví o tom, co by které skupině jiných lidí udělali, ale jen tak tam pak jít a začít to dělat, to už je věc jiná, neboť je to spojeno s riziky. Státy naopak.... no, ty se v tom celkem vyžívají, stačí se podívat na poslední století.

2/ To, že je nějaká skupina nenáviděná a že problém vůbec vznikne, je velmi často dáno působením státu. To, že dnes existují skupiny lidí, kteří proti cikánům něco mají, je do jisté míry dáno tím, že oni žijí na podpoře, že je soudy chrání více než bílé, že mají privilegia a zvláštní zacházení.
I bez toho by samozřejmě existovala vždy nějaká skupinka idiotů, kteří by jen tak z principu prodili proto, že někdo má jinou barvu kůže, ale zůstalo by to u malinké skupinky dementních rasistů, nikdy by se z toho nestal rozšířenější problém, protože normální lidé by neměli důvod se k nim přidávat.
Dalším vlivem je to, že rómové dnes žijí často život na dávkách, bez práce, jako příživníci. Samozřejmě ne všichni, ale statisticky jich je více než bílých. Proč tomu tak je, je nyní irelevantní, důležité je, že v anarchokapitalismu nikdo na dávkách nežije.... prostě buď pracuje a postará se o sebe, nebo se o něj postará charita (= jen ti, kdo to vážně chtějí), nebo mají smůlu. Ergo v anarchokapitalismu by byli i ti nepracovití a líní rómové (a samozřejmě i bílí) nějak nuceni dát se do latě. A oni by se do latě dali, člověk je tvor velmi přizpůsobivý.... je-li pro někoho lehčí pobírat dávky, pobírá dávky. Kdyby ta možnost nebyla, umřeli by na ulicích? Ne, pochybuji, raději by šli něco dělat.
Opět netvrdím, že je to všelék.... rozhodně není. Jen tvrdím, že statisticky v prostředí, kde lze parazitovat, budou paraziti (jak mezi bílými, tak mezi rómy); kde parazitovat moc nelze, parazitů moc nebude. Stejně jako tam, kde je nějaká skupina obyvatel protežována (útok na róma je trestán hůře než útok na bílého, stejně jako rasismus ze strany bílých je postihován, rasismus ze strany cikánů je naprosto tolerován), je důvod k tomu, aby vznikaly různé nenávistné skupiny a tlaky.... když zmizí ten důvod, rasismus jako takový sice nevymizí úplně, ale stane se záležitostí jen několika blbečků.


Doufám, že Vám má odpověď k něčemu byla; přeji hezký den,
Urza
Autor: Ráďa (neregistrovaný) Čas: 2014-06-14 16:09:41
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím. Předem bych vás chtěl pochválit za pěkně a logicky napsané stránky, které mi leccos osvětlily a ukázaly nový způsob myšlení. Zároveň mám určité pochyby, se kterými bych se rád obrátil přímo na vás, tvůrce stránek, od čehož si slibuji rozuzlení mých nejistot.
Může se stát, že vypuknou například demonstrace, v horším případě pogromy na jednu určitou etnickou skupinu obyvatel (Romové, Albánci, černoši ) Jako příklad zvolím etnickou skupinu romů, kteří zřejmě nebudou mít všichni zaplacené služby bezpečnostních agentur a jsou nakupení v jednotlivých částech měst. Bezpečností agentury uzavírají smlouvy s jednotlivci, nikoli etnickou skupinou, tudíž na pomoc od bezpečnostních agentur má právo jen část z nich. A teď se dostáváme k jádru problému. Bezpečnostní agentury by buďto mohli ochraňovat jen ty Romy, kteří by měli u agentury sjednanou smlouvu. Výše zmíněné řešení by asi nebylo úplně ideální, pokud si představíte, jak žoldáci z bezpečnostních agentur obchází na stráži pozemek pojištěného klienta, a přes plot sleduje rabování vedlejšího domu. Tuto situaci jste na stránkách vyvracel tím, že žoldáci pomohou i ostatním, nepojištěným členům, čímž si získají jejich přízeň a pravděpodobně i nového klienta. Tato situace ovšem byla vztažena na jednotlivce, nikoli na stovky lidí, kteří jsou vystaveni nebezpečí. Navíc se bavíme o romské komunitě a buďme upřímní, bez šťedrých dotací od států budou moct agenturám na oplátku nabídnout maximálně tak železnej šrot nebo kradený kola. Mohl byste namítnout, že kdyby se Romové nenaučili v anarchokapitalstickým systému pracovat, asi by jich časem moc nezbylo, ale můžem tenhle případ vztáhnou i na jinou chudou či neoblíbenou skupinu, která v systému může existovat. Bezpečnostní agentury žijou z dobrého jména a asi jim dobrý jméno neudělá když budou chránit nenáviděnou skupinu lidí. Jen si vemte jak moc pošramotily \\\"dobré jméno\\\" policie demostrace na severu Čech, kdy lidé víc spílali policistům, než Romům. Navíc je zde reálná možnost, že by v šarvátkách v ulicích zranili některého ze svých klientů na druhé straně barikády, což by asi taky agentuře k dobrému jménu nepřispělo. I kdyby byla většina Romů u agentury pojištěná nemuselo by to nutně znamenat vítězství, osobně si neumím představit počínání zaměstnanců agentury, kteří část svých klientů chrání před druhou. Policie by to zajisté vyřešila náramně, a pomocí obušků rozehnala všechno co se nachází v okruhu několika kilometrů, sklidila chválu od médií a nemusela se bát o případný odliv klientů. Né tak naše bezpečnostní agentura, na jejíž podrážděné klienty čeká konkurence. Doufám, že můj dotaz není tak úplně zcestný a kdyby byl tak přivřete prosím oči, jsem jen pouhý středoškolák doufající v lepší zítřky, né studovaný politolog.:D
Za odpověď předem děkuji.:)
logo Urza.cz