hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-31 19:34:22 Titulek: odpověď pro Mirka Dušína
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Protože je to nedefinovaná operace.
Autor: Mirek Duší (neregistrovaný) Čas: 2021-03-31 19:18:33 Titulek: Ankap: Web
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Mě by, když už se to tady tak trochu nakouslo, zajímala odpověď od tebe, jako matfyzáka, proč nelze dělit nulou. Prosím nějak srozumitelně, aby to pochopil i ne zrovna matematicky nadaný jedinec jako já. Děkuji.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-30 12:27:03 Titulek: odpověď pro Jogurta
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Ostatní «
Zdravím.

Ačkoliv mě astronomie a fyzika zajímá, nejsem v ní odborníkem, jen nadšeným amatérem.
Každopádně svého času si extrémně moc vážím; učení je pro mě dost intimní proces a je pro mě velice důležité si sám vybírat, čemu ten čas věnuji.
Obávám se tedy, že není ve Vašich možnostech si ho takto koupit; pocitově bych měl tendenci říci, že taková částka neexistuje, což by možná bylo moc silné tvrzení.
Vím ale naprosto jistě, že neexistuje žádná rozumná částka, za kterou bych byl ochoten tohle dělat a za kterou byste si nekoupil špičkové fyziky, kteří by tu práci udělali lépe.

Mějte se a hodně štěstí v bádání,
Urza
Autor: Jogurt (neregistrovaný) Čas: 2021-03-30 01:15:52 Titulek: vroucne prani
Mail: martin.muller7 v doméně seznam.cz
Zdravim, mam dotaz a myslim ho zcela vazne, nemam cas tady trolit. potrebuji ale, aby se Urza k memu dotazu pokusil postavit presne tak, jka by se nepostavil etatista k otazce "co kdyby nebyl stat?" prosim tedy automaticky nehejtit a nerikat, ze vim o tom prd. no jsem lajk, takze by to nekdo rici mohl, nicmene... ptam se tedy: Urzo, existuje hypoteza o vzniku vesmiru, ktera je natolik bizarni, ze kvuli verejnym hejtum znamych ceskych fyziku skoncil autor hypotezy v blazinci. az po desitkach let jeho samostudia a budovani teto hypotezy. ja se o bi zacalzajimat ve chvili, kdy jsem se dovedel, ze autor v r. 1980 odhadoval stari vesmiru 14,24 mld let a tehdejsi odhady celebrit v oboru bylo 10-20. rikal jsem si, dve desetiny? nereknu 14 mld nebo 14,2, ok, ale az tak? zacaljsem cist jeho prace, trochu studovat knihy, goglit definice a zameril jsem se pak na jeho sekci na webu, kde komentuje clanky vehlasnych fyziku a stejne jako ty drtis argumentacne kazdeho oponenta, a s uctou, tak stejne tak pan Navratil delal totez, je to jedina kapacita, kterou radimpred tebe, ve hloubani, dedukce, logiku. nechci tu placat, takze: kolik by me stalo, aby ses do toho ponoril? bez prdele, Martine. Jen takovy intelekt s otevrenou mysli to muze overit. pokud by jeho prace byla dokoncena a matematicky podlozena, musely by se prepsat ucebnice fyziky.

nejprve nadefinoval terminy, ktere v dile pouzival a kdyz k nim pak jen vlozil vstupni parametry, najednou mu zacaly "vyskakovat" veci, ktere nehledal napr proc nezaznamenavame temnou hmotu.

uvedu alespon neco, a prosim, kdo ma slusnost, at to nehejti, dokud dilo vecne neposoudi. je to uplne stejna paralela jako s ankapem. neuveritelny logicky aparat, ktery kazdy hned odstreli, je om proto, ze zni bizarne.

zakladem je, ze vesmir je tvoren pouze casem a prostorem a tretisubstance - hmota, je dvema prvnimi tvorena zakrivovanim, ma tedy binarnizaklad a. stim se pracuje lip nez se 3 substancemi, nebo entitami, velicinami.
cas i prostor ma 3 dinemze a jejich vlnenim a "balickovanim" ta hmota vznika...kdyz jsem tomuhle zacal verit, a pak videl tu hromadu dokumentu, kde ukazujou planetu, jak kolemsebe zakrivuje casoprostor, vzdy si na todilo vzpomenu, nebot je to naopak: zakrivovanim vznika hmota. ale to je fakt hodne strohe podani, stejne jako ankap nejde popsat kratce.

jeste zminim tu temnou hmotu. zadna neni. a i tento pristup mi rozum vzal: radejiprijmu reseni, ktere ma logickou konstrukci a vysvetleni nez uverit nove entite, substanci apod.. no moc mluvim, jsem zvedav na reakci.
Autor: lee haney (neregistrovaný) Čas: 2021-03-29 20:26:56 Titulek: anarchokapitalismus
Mail: leehaney23 v doméně gmail.com Kategorie: » Ostatní «
celi album apokalipsa je z roku 2013https://www.youtube.com/watch?v=mkJDjQjoSPw&list=PLAijdjin6TpSfwA50wEf2u_v4PRaSyqWi&ab_channel=eLKaOfficial
ja sem taky libertarian a anarchokapitalista ale driv sem nevedel jak se tomu rika a ze to ma vubec nejakej nazev
Autor: lee haney (neregistrovaný) Čas: 2021-03-29 20:19:19 Titulek: zakaznici
Mail: leehaney23 v doméně gmail.com Kategorie: » Ostatní «
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-23 22:54:38 Titulek: odpověď pro Minarchistu
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Svobodný přístav «
Dobrý den.
Středula mnedle nepřijde; nemá k tomu důvod.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-23 22:54:11 Titulek: odpověď pro Zarkhese
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz
Jsem rád, že máte v plánu si koupit knihu; je v ní kapitola o životním prostředí a ekologii; krom toho na tohle téma najdete i přednášku v Kanálu Svobodného přístavu, v playlistu Anarchokapitalismus v Polis.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-23 22:53:18 Titulek: odpověď pro Šívu
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Díky, to mě těší!
Mimochodem, víte, že sám jsem vyrůstal ve Třemošné?
Autor: Odpověď (neregistrovaný) Čas: 2021-03-23 13:35:07
Nejničemnější politik Klaus, jr. padl! To je super! Ankapáci slaví! Pryč s Malusem! Mlaus do vězení!
Autor: Minarchista (neregistrovaný) Čas: 2021-03-23 12:52:00
Dobry den. Nechtel byste si pozvat do studia svobodneho pristavu odborare Stredulu? Myslim, ze by to mohlo byt velice zajimave povidani. ;-)
Autor: Zarkhes (neregistrovaný) Čas: 2021-03-20 20:03:41 Titulek: Ekologie
Mail: lubos.vacik v doméně gmail.com Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Plánuju si koupit knihu, třeba to tam bude zodpovězeno. Souhlasím s myšlenkou poptávky>nabídky, ale jelikož je ak hnán osobním prospěchem, jak zabráníme (nevím jak neznít jako hippie) dalším neřízeným drancováním fauny/flory? Ano, lidé by si mohli najmout službu která by dohlížela na dodržování ekologie? A jak dáme té firmě pravomoci "porušovat soukromí" jiné firmě a kontrolovat výrobní procesy? Nehledě na to, kolik lidí by jí podpořilo když by z toho nemělo osobní/finanční prospěch?
Autor: Šíva (neregistrovaný) Čas: 2021-03-20 18:04:07 Titulek: Děkuji Svobodnému přístavu!
Mail: hnutifatah v doméně seznam.cz
Posílám Ti Urzo pozdrav z mojí rodné Horní Břízy. Jak jsem při poslední návštěvě zjistil, tak moji 2 spolužáci ze ZŠ, kteří bývali velmi zelení až rudí, najednou začnou mluvit o Libertariánech a Ancapu. Tak zbystřím, chvíli dělám že nic a pak se jakože nevím zeptám, o čem to mluví a kde k tomu přišli. A hle, Urza (s pomocí Bitcoinu a aktuální monetární politiky) je (zatím skoro) obrátil na správnou stranu. Máš u mě zlatého bludišťáka, u těchto dvou bych to v životě nečekal :))) to mě vážně potěšilo!
Autor: lee haney (neregistrovaný) Čas: 2021-03-17 21:48:36 Titulek: 10 let starej nazor na politiku
Mail: leehaney23 v doméně gmail.com
el maron jako vzdy pravdiva predpoved masowy wrazy byli neco jako nostradamus

https://www.youtube.com/watch?v=9ysn_eS3cjI&ab_channel=Masov%C3%BDWrazi

sory urzo smaz muj prispevek nevim jak ho editovat :D
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:51:52 Titulek: odpověď pro p
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Nemožnost biometrické identifikace je spíše extrémní případ.
Jinak hospoda by mi nepřišla jako dobré místo ke kontrolám, spíše by šlo o majitele chodníků a ulic.
Prezentovaný návrh řešení považuji za dobrý; jen tato debata mě příliš nebaví, protože jde dle mého názoru do přílišného detailu.
Nemluvě o tom, že zákazníci pojišťovny budou muset stejně řešit nějaký způsob identifikace pro případy, že se jim třeba něco stane a budou potřebovat ošetření.
Mohou mít třeba čip (nemyslím v člověku, kterým by byli sledováni, ale spíš čip, který by nosili u sebe a šlo by ho naskenovat), whatever....
Přesně pro tyhle okolnosti mi přijde tato debata trochu jalová; dost možná bude mít ta pojišťovna řešení jiných situací, které půjde využít pro toto.
Autor: p (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:40:00
Ale jak to pojišťovna může vědět? Když řeknu, že s tou pojišťovnou nemám nic společného, jak můžou poznat, že kecám? Kdybych si třeba vzal kápi a nebylo možné mě nijak biometricky identifikovat.

To že by majitel pozemku něco takového umožnil možné samozřejmě je, ale snad oba vidíme, že to není úplně dostatečné řešení, protože by se nejspíš objevila hospoda, která by měla konkurenční výhodu právě v tom, že nespolupracuje s pojišťovnami .

Působí to na mě, že tě taky nenapadá dobré řešení, což nevadí, trh by třeba s nějakým řešením přišel, ale nechce se mi věřit, že prezentovaný návrh řešení považuješ za dobrý.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:20:03 Titulek: odpověď pro Kodla
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
1/ To nebyla argumentace nesmyslnosti, pouze jsem ukazoval ten princip na extrémním příkladu, aby to bylo dobře pochopitelné (což jsem tam i říkal), pak jsem přecházel k pochopitelnějším.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:19:14 Titulek: odpověď pro p
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Náhodné kontroly ale nemusejí být vybírány náhodně ze všech lidí. Mohou být náhodně kontrolováni už ti, o kterých pojišťovna ví, že jsou klienti.

Případně mohou být místa, na kterých jsou kontroly OK pro všechny, pokud to tak stanoví majitel pozemku, se kterým může pojišťovna uzavřít smlouvu.
Autor: Kodl (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:15:02
K 1:
Pokud jsem dobře poslouchal, argumentace nesmyslnosti sobestacnosti byla na pr. Ze banány či kivi by bylo u nás pěstované asi dost drahé.
A ještě k tomu rozsahu plodin a masa - myslím, že je taxativně vyjmenováno, oc jde. Takže nevím, jak do té oblasti spadají Babišovi utopenci.
Autor: p (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 15:05:21
Díky, ale není mi to pořád jasné.

Náhodné kontroly podle mě nedávají smysl (resp. jsou problematické), protože potom by se ke kontrolám nutil i někdo, kdo chce být v anonymitě (což v anarchokapitalizmu je možné, podle přednášek, jestli si dobře vzpomínám). Z dnešního pohledu to vypadá jako přijatelné řešení, ale pokud by se člověk odmítl prokázat, co s ním? Asi by na něj bylo použito násilí.

Nechci obecnou odpověď, která pokryje vše. Klidně něco úplně konkrétního. Pojišťovna z dat zjistí, že se vir šíří především v nočních hodinách a lidé, kteří chtějí nejlepší péči se zaváží k tomu, že nebudou v noci opouštět dům. Potom tu jsou lidé, kteří chtějí být anonymní a s pojišťovnou nemají nic společného. Jak by pojišťovna mohla kontrolovat svoje (a jenom svoje) klienty? A můžeme ten problém řešit v ankapu.

Nějaký konkrétní příklad jak by to mohlo být by by byl lepší, než "Praktických řešení je celá řada" :o) Nic lepšího, než takto zásadní zásah do soukromí mě nenapadlo.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 14:49:47 Titulek: odpověď pro Kodla
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.

1/ Nerozumím?
2/ Ani to není důvod dotovat; můžeme kupovat levnější zahraniční potraviny, které jsou levné z jejich dotací.
3/ Těžko říct.

Domnívám se, že "napasování" na dnešní stav nepokulhává, jen bude mít jiný výsledek, což ale neznamená, že špatný.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 14:47:47 Titulek: odpověď pro p
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.

Praktických řešení je celá řada (a čip vnímám jako trochu přehnaný, ale kdyby někdo souhlasil, proč ne); podobně jako teď se hlídá dodržování opatření, hlídalo by se to i bez státu; náhodné kontroly též dávají smysl.
Nemyslím si, že existuje obecná odpověď, protože různá opatření se dají efektivně kontrolovat různými způsoby.

Urza
Autor: Kodl (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 14:38:39 Titulek: Potraviny
Zdravím.
K potravinové soběstačnosti.
1.jedna se o u nás bezne pestovatelne - tedy ne banány a pod:-)
2.mam dojem, že jde hodně o dotace EU které jsou nestejne v nás neprospech, tedy ne pouze statni dotace Francie a pod.
3.a nevím, jak moc je dotovaná doprava:'(
Veškeré Vaše argumentace jsou kouzelné logické. Myslím ale, když se napasuji na dnešní stav porůznu znásilněných ekonomických vztahů tak letos pokulhává.
Autor: p (neregistrovaný) Čas: 2021-03-15 14:10:46
Milý Urzo,

v nedávných videích jsi mluvil o tom, že by komerční zdravotní pojišťovny měly vydávat opatření a lidé by se rozhodli, jak moc je chtějí dodržovat a podle toho by měli zdravotní péči (tím nechci vkládat slova do úst, jen uvést kontext, k čemu směřuje dotaz)

Jak by ty pojišťovny zjistili, kdo co dodržuje? Dejme tomu, že by byla nějak provázaná s policií, to by měla policie aktivně kontrolovat lidi, aby zjistila, kdo dodržuje to, k čemu se zavázal? To by člověk, který nechce dodržovat opatření stejně byl nucen se nechat vyslíchat policií, co dělá?

Napadla mě 2 řešení, jedno je právě to, že bude policie kontrolovat náhodné (a asi hodně, protože by ta pojišťovna na tom měla zájem, aby každý dodržoval to, co slibuje) lidi a bude je porovnávat vzhledem k nějaké databázi, kde každý má nastaveno, co dodržuje.

Druhé řešení je, že by pojišťovna implementovala nějaký čip do člověka, kterým by ho sledovala.

Druhé řešení je podle mě lepší (shodneme se na tom?), protože je založené na dobrovolnosti, ale zase by ta kvalitní zdravotní péče nebyla podmíněna jenom dodržováním opatření, ale navíc by se musel nechat špehovat, což je "artefakt systému", se kterým mohou mít lidé pochopitelně problém.

Takže dotaz; jak by to ty pojišťovny mohly prakticky implementovat? A to nemyslím jenom jen v dnešní době (což by ale byla preferovaná odpověď), ale v ankapu.

Dík
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-10 01:03:03 Titulek: odpověď na Grilování
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Bohatství != peníze; X tedy nemusejí být koruny/dolary, může jít o jiné statky, suroviny…
Autor: Grilování (neregistrovaný) Čas: 2021-03-09 14:14:09 Titulek: nakloneni-svobode-13-nesmyslne-u
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
"Získávání bohatstí není hrou s nulovým či negativním součtem. Pokud Josef získá 1 X a Tomáš získá 10 X, co může Josef učinit, aby měl 2 X? Musí Josef okrást Tomáše či někoho jiného? Samozřejmě že ne. Důležité je, co může Josef udělat pro zvýšení své produktivity. Josef může získat klidně 20 X bez snížení Tomášova bohatství – či bohatství kohokoli jiného. Nezáleží na tom, zda ostatní dostanou více X. Jejich příjem nijak nebrání v tom, aby bohatnul i Josef."
https://www.mises.cz/literatura/nakloneni-svobode-13-nesmyslne-ukazatele-rozdilu-v-prijmech-144.kapitola

Mohli by zástupci ankapu nasměrovat na nějaký podklad, kde je detailně rozebráno ten způsob " Josef může získat klidně 20 X bez snížení Tomášova bohatství – či bohatství kohokoli jiného.", tedy aniž by kdokoliv jiný v systému nemusel být tímto Josefem okraden (přesněji "utržen"), když všichni fungujeme v uměle omezovaném finančním systému bank ?
Autor: Antiurza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-08 15:56:00
NIKOLA BOROVIČKA JE CHLAP!
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-07 12:17:28 Titulek: odpověď pro Sendyho
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Díky; ale spíš nezvažuji, protože obecně mladí lidé pružněji mění názory.
Autor: Sendy (neregistrovaný) Čas: 2021-03-05 23:05:08 Titulek: Ankap: Web
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Škoda, že už nějakou dobu nevysílá rozhlas po drátě. Myslím, že by tam Urza mohl mít denně cca hodinový pořad - Anarchokapitalistické okénko. Jelikož rozhlas po drátě poslouchala převážně starší generace, dostaly by se informace o ankapu i k nim. Domnívám se totiž, že senioři obecně YouTube moc nesledují a jsou tak odkázáni pouze na zkreslené informace z mainstreamu.
Urzo, nezvažujete, krom vašeho působení ve školách, také nějaké besedy, či přednášky v domech pro seniory? Mohlo by to pomoci tyto myšlenky dostat i k této generaci.
Autor: V (neregistrovaný) Čas: 2021-03-03 12:34:44
škoda že je to jen epidemiolog a ne prorok xD

"Češi vydrží do Velikonoc, pak bude anarchie, tvrdí epidemiolog Petr Smejkal"

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/covid-1i-pandemie-opatreni-petr-smejkal.A210302_130652_domaci_kzem
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-02 23:09:39 Titulek: odpověď pro V21
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Haha, díky; to muselo stát dost času xD
Autor: V21 (neregistrovaný) Čas: 2021-03-02 20:29:43 Titulek: Moje cesta k ankapu
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zravím Urzu a další hosty zde.
Je úterý večer, tak si dáme nedělní chvilku poezie :-D

Ankap v kostce:

Dřív jsem slepě věřil státu, suplující mámu, tátu,
co se o nás postará. Myšlenka tak prastará...
Propagandou zaslepen věřil jsem v ten krásný sen,
že to vládní úsilí nestojí na násilí.
Nechápal jsem, proč je v kurzu na YouTubu pustit Urzu,
a pak přes dvě hodiny poslouchat ty koniny.

Ve videích často říká, že je špatná republika,
nemorální každý stát je, nepomůže monarchie.
"Lidem se má vládnout zhora!" Zazní názor diktátora,
chce se dostat ke korytu, zavést tvrdou totalitu.
Demokraté pouští z tlamy: "Lidé, ať si vládnou sami!"
Rozhodne prý většina, pěst už svrbět začíná.

Z bolševika člověk blije, nezbývá než anarchie.
Že prý chaos bez pravidel? Polibte mi všichni prdel!
Anarchie chaos není ve svobodu, když se změní,
odpovědnost s sebou nese, já ctím princip neagrese.

Minarchie je mi blízká, na časy se lepší blýská.
S jednou nohou na brzdě udržet stát na uzdě.
Řeknu vám však bez vytáček - má to jeden malý háček:
Nechci z louže pod okap. Tak jsem se dal na ankap.

Volný trh je nástroj boží, určí cenu služeb, zboží,
Vzácné statky, různé zdroje velmi přesně alokuje.
S čím se vlády stále trápí hravě zvládá. Hnízdo čapí
dotovati není třeba, každý vlastní svůj kus chleba.

Trh je dobrovolná burza, osvětu mu dělá Urza,
není to však levná sranda platit daně, rekomanda.
Proto prosím duše hodné - přispějte mu ňáké drobné
- Korunky či Bitcoiny. Žijte život pokojný!
Autor: Otázka (neregistrovaný) Čas: 2021-03-02 10:04:27
Martin Urza je lhář a zloděj. Okradl a zradil Petra Macha! A ještě se o tom nestydí lhát! Ukradl i peníze z pokladničky Svobodných!
Autor: Macek (neregistrovaný) Čas: 2021-03-01 10:09:48 Titulek: Videa jako podcast?
A jo, pardon, tam me nenapadlo hledat. A vyhledavac zklamal. Diky.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2021-03-01 02:18:32 Titulek: odpověď pro Macka
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Svobodný přístav «
Díky; a už je, mrkněte do popisku Kanálu.
Autor: Macek (neregistrovaný) Čas: 2021-03-01 01:07:38 Titulek: Videa jako podcast?
Kategorie: » Svobodný přístav «
Ahoj, bylo by super, kdyby vas YouTube kanal byl taky dostupny jako podcast - audio only RSS feed. Dal by se pak poslouchat ve vsech standartnich podcast appkach, nejen v tom neohrabanem Youtube. BTW, at zije Monero! Poslal jsem par drobnych. :)
logo Urza.cz