hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-31 18:16:45 Titulek: odpoved pro enjay
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Toť otázka, zda se to ekonomicky vyplatí; pokud ano, je to hypoteticky možné, nicméně ono obecně ty lidi hlídat je fakt drahé a zejména v případě, že jde o lidi, kteří nemají prostředky, tak budou také typicky nekvalifikovaní a nejsem si jist, zda si nekvalifikovaný pracovník vůbec vydělá na svůj pobyt ve vězení. Kdyby ano, taková možnost by tu asi byla.
Každopádně pochybuji, že by existovaly takové věznice jako nyní, kde vlastně z toho nikdo nemá přínos a všichni na tom tratí.
Autor: enjay (neregistrovaný) Čas: 2017-05-31 16:46:10 Titulek: Ankap: Zločin a trest
Mail: enj v doméně seznam.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Právě jsem přečetl kapitolu Zločin a trest a věřím tomu, že by vznikala i velká vězení/pracovní tábory. Přece jen zločinec co loupí či vraždí \"pro pár stovek\" apod. nebude mít peníze na nějaké odškodňování, placení soudních nákladů apod.
Dokážu si představit soukromé věznice, které donutí trestance pracovat v nasmlouvaných firmách. Firmy budou mít dělníky zadarmo, část výdělku by pak šla věznicím, část obětem, zaplatil by se z toho soud, atd...
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-28 12:21:47 Titulek: reCAPTCHA v2
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Kniha hostů «
Rozmohl se nám tu takový nešvar.... spamboti zdolávali reCaptchu.
A protože jsem stejně chtěl přejít na reCAPTCHA v2, udělal jsem to; snad to boty zastaví.

Toto je test, zda reCAPTCHA funguje xD
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-22 10:43:50 Titulek: odpoved pro Khárla
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz
Díky!
Autor: Khárl (neregistrovaný) Čas: 2017-05-22 10:33:05 Titulek: Mohlo by vás zajímat
Autor: Vlach (neregistrovaný) Čas: 2017-05-14 00:07:25 Titulek: Diky,clovece bozi
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-13 22:21:24 Titulek: diky, Vlachu
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Děkuji, Vlachu, za vnášení připomínek i přátelského ducha (to už dříve) xD
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-13 22:19:24 Titulek: odpoved pro Olgu
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.


Co se týče tykání a vykání, tak to neberte nijak zle! Já nevykám proto, že bych si chtěl držet odstup, ale mám problém si zapamatovat, komu tykám a komu vykám, nejde-li o lidi, které znám osobně; na Internetu tedy lidem, které osobně neznám, vykám (a i když se snažím tykat, padám do vykání).
Klidně mi ale můžete tykat, já na to třeba časem uvyknu a budu taky (i když je to pak spíše takový mix tykání a vykání).

Jinak jsem rád, že koukáte; budete-li pak k tomu mít další dotazy, s chutí se ptejte!

S tím přecházením to samozřejmě dává smysl, jen bacha na uniformované opice, občas rády pokutují, zejména za kraviny, které nikoho neohrožily (což se dá uhrát ve správním na materiální aspekt, ale je to opruz).

A ano, i Polis je registrovaná, bohužel.... na druhou stranu.... taková EET xD


Mějte se,
Urza
Autor: Vlach (neregistrovaný) Čas: 2017-05-13 12:41:33 Titulek: odpoved pro Olgu
Zdravim
nechci se vám dvěma do toho plést, ale jsem rád, že Vás to cele tak zajímá.

Jen pred zavorku k vašim otázkám: představte si společnost, ve které nemáte žádná zadní vrátka, nikdo vám nepomůže ,žádný stát, žádná vynucena sociální síť...(Jen soukromá pojišťovna,kde se musíte chovat slušně navzajem).V te spolecnosti se VYPLATI jen \"byt normalni\" a dobré vztahy se svým okolím a umet co nejlip veci,ktere ostatni nejvic potrebuji(pozn ke skolstvi) , jinak umřete hlady.
Autor: Vlach (neregistrovaný) Čas: 2017-05-13 12:20:02 Titulek: odpoved pro Plavacka7
Mala chybicka:predpokladejte spis vyvoj spolecnosti na pustem ostrove po ztroskotani lode a ne prezrane,prerostle vojenske divize agrofrtu,ktere vznikly v deformovanem systemu(podplacena ochrana velkych statem,statni zakazky,dotace...)Pak bude konkurence priblizne stejne silnych a bude jich jen o par vic,nez trh uzivi.Pokud jsou to agentury,tak se budou drzet v sachu(staci ten pocit,jako s atomkou) a lezt zakaznikum do zadku.
Autor: Oruga (neregistrovaný) Čas: 2017-05-12 10:40:13 Titulek: Článek: Anarchokapitalismus a demokracie 21
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím,

budeme si tedy zatím vykat, já brala tykání kamarádsky, ale omlouvám se, jestli to vyznělo zbytečně familiérně,

raději mám audio/video, pokud mám čas se dívat,

i Paralelní Polis nemá zatím jinou možnost, než být v rejstříku MPO :)) http://rejstrik-firem.kurzy.cz/02942526/paralelni-polis-zs/zivnosti/,

díky za pozvánku,
zatím se mějte fajn,
o.

ps: teď už jsem se dostala k tlačítkům na semaforech v 1h40min https://www.youtube.com/watch?v=bpF7sPNbNyU :)). mmch, nemačkám tlačítka, přecházím, když se cítím bezpečně, neohrožuji tím okolí nebo neblokuji dopravu, jinak se uvolňuje víc emisních plynů. tuhle měla jedna starší paní potřebu mi sdělit, že na červenou se zebra nepřechází :). paralelní světy.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-10 17:26:43 Titulek: odpoved pro Olgu
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím!


Jsem opravdu rád, že se daným tématem tak hluboce zabýváte a přemýšlíte nad ním; ať už dojdete k čemukoliv, těší mě to. Mým cílem totiž není, aby se mnou všichni bezpodmínečně souhlasili, ale především to, aby nad těmi věcmi přemýšleli.

Máte spoustu (dobrých) otázek, mohl bych Vám tu na ně postupně začít odpovídat, ale většinu z nich rozebírám ve svých textech a přednáškách.
Která forma Vám vyhovuje více? Čtení, nebo poslech?
Co se týče textů, tak tam už mám postižené všechno (http://ankap.urza.cz).
Ohledně přednášek, tak ty stále běží; například školství už jsem řešil, ale jiné věci (soudnictví, právo, zdravotnictví) budu rozebírat na podzim a v zimě. Link na videa z přednášek, které už byly, naleznete zde: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7

Myslím, že nejlepší bude, když se podíváte na ty věci, které Vás zajímají, a vždy potom, když budete mít nejasnost, o tom můžeme diskutovat (ideální by bylo samozřejmě osobně).
Můžete přijít na další přednášku 17. května ve 20 hodin do Paralelní Polis.

Jak jsem prožíval školku a školu? Tak nějak po svém; nepřizpůsoboval jsem se, ale ani netrpěl.
Indigo dítě.... ten pojem je takový vágní, nemám ho zrovna moc v lásce.
Spíše bych řekl, že si rád dělám věci po svém; nemám sice problém se podřídit a často tak činím, ale jen když chci a nechci k tomu být nucen. Mám sice vysoké sebevědomí, ale necítím se nijak \"urozeně\" nebo \"speciálně\" (pokud vím, tak tohle se o indigových dětech říká; ale nejsem odborník). Spíše bych řekl \"samorost a silná osobnost\" než \"indigové dítě\" xD
Co se týče těch reinkarnací.... všiml jsem si, že tak z nějakého důvodu působím na lidi, kteří se těmito věcmi zabývají, občas mi takové věci říkají (ty \"takové věci\" souvisejí s duší, reinkarnacemi, čakrami, nějakým vyzařováním, aurou a podobně; nechci je ale citovat, protože se obávám, že bych citoval špatně). Na druhou stranu, abych byl upřímný, já sám tomu moc nerozumím; jsem k těmto věcem spíše skeptický, navíc nevěřím na reinkarnaci, i když na posmrtný život ano (jsem křesťan).... na druhou stranu to nijak aktivně neodmítám a uznávám možnost, že se mohu mýlit a reinkarnace třeba existuje, dokázat ani vyvrátit to nejde.


Mějte se,
Urza
Autor: Oruga (neregistrovaný) Čas: 2017-05-10 15:44:48 Titulek: Článek: Anarchokapitalismus a demokracie 21
Web: http://www.nuclear-heritage.net/index.php/Olga_Kalisova Mail: o.kalisova v doméně gmail.com Kategorie: » Anarchokapitalismus «
ahoj, moc Tě zdravím,

včera jsem načala Tvou přednášku https://www.youtube.com/watch?v=bpF7sPNbNyU (viděla jsem ji u Karla Janečka na Fb).

Teď jsem našla chvilku a došla k minutě 47.
Mluvíš tam o zásadách anarchokapitalismu. Ať klidně fungují všechny instituce, ale ať fungují na bázi dobrovolnosti. Včetně třeba příspěvků ve zdravotnictví.

Mně rozhodně zbývá zpracovat hodně info z Tvého webu, třeba mě odkážeš na nějakou svoji prezentaci, ale i když s Tebou rezonuji ve všech předchozích argumentech (připadá mi, že máš své myšlenky dobře promyšlené a podložené), tak tady jsem poprvé zapochybovala, jestli by to fungovalo. A když, pak kdy - po jaké době by si lidi uvědomili, že jim prospívá být na sebe milí, pravdomluvní, zvolit správnou odměnu bez kličkování, spolupracovat (teď jsem si vzpomněla na Teorii mezinárodních vztahů od Petra Druláka a teorii her jako dilema vězňů, hra na zbabělce, koordinační hra, hra s nulovým součtem..).

Úplně stejně, jak si říkal v úvodu, že demokracie vlastně směřuje k socialismu a že se vždycky najdou lidi, kteří budou chtít systém využít skrz např. sociální dávky, protože zkrátka mají tu možnost (což mi vadí),

tak podobně vidím situaci, že někteří v anarchokapitalismu budou chtít platit za služby víc, někteří méně, někteří nic.

Teď je otázka, do jaké míry bude fungovat třeba soutěž v těch institucích. Př. přijdu na pracovní úřad (bude ještě vůbec existovat? :), možná dávám blbý příklad, tak zkusme to zdravotnictí), zeptají se mě, co potřebuji, řeknu jim, co chci a nabídnu službu/peníze (kdo bude tisknout peníze? budou banky?) jako odměnu (nebo barter obchod - vajíčka, maso, spravit boty, co kdo potřebuje :) ).

Pošlou mě za dveře, že tam sedí někdo, kdo mi pomůže, ten někdo
(bude mimochodem mít peníze od koho, když v \"demokracii\" byl placený státem, ode mě a dalších klientů?) mi řekne buď: \"dobře, vám pomůžu\" nebo \"promiňte, pomoct vám nemůžu, jen tehdy, když si připlatíte\", ... tohle je příběh na dlouho, napadá mě spousta variací v případě, že by nastaly komplikace a já jsem nedosáhla svého a odešla z instituce s nepořízenou, ale nemám je čas psát.

Jak by asi fungovalo školství?..každý by se učil co chtěl?
Každý různě dobře? (to je ostatně situace i v dnešním školství, i když existují osnovy, každý učitel má jiné výsledky s žáky..)

Jen chci na závěr poznamenat, že anarchokapitalismus dává lidem opravdu velkou svobodu rozhodovat se podle sebe a pak za to nést následky.

Volby by nebyly? Neseděly by ve vládě politici, v podstatě pijavice sající z nás všech krev?

Otázka institucí, bank, soudů??? apd. na dobrovolné bázi

(jakože by se ani nesepisovaly vymahatelné smlouvy pro případ, že by jedna strana porušila ústní dohodu? to asi ne, tam lidi byli, asi se to moc nedařilo, když hledali nějaké záruky..)

mi fakt vrtá hlavou (mmch, bitcoin je pro mě španělská vesnice, ale za poslední měsíc o něm slyším asi po třetí, to bude znamení).

Zajímá mě, jak jsi prožíval školku a školu. Působíš jako indigo dítě se spoustou reinkarnací :).

No musím si najít čas a někdy pokračovat v přednáškách..snad si odpovím na své otázky.

Děkuji za Tvůj web a za inspiraci.

Hezký den,
Olga
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-03 12:13:30 Titulek: odpoved pro Plavacka7
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
No, to je situace, kterou tu máme dnes; a tím subjektem je stát.
Na druhou stranu v případě, že bude takových agentur více, budou si konkurovat; a když agentura začne tyranizovat své zákazníky, má problém v podobě jiných agentur, které o ně mají zájem a nabídnou jim ochranu.... proto to nebude dělat.
Je to podobná námítka jako říci, že třeba obchod s potravinami začne prodávat nekvalitní věci....
Ano, teoreticky mohou, ale nedělají to, protože by jejich místo převzala konkurence (s čímž má samozřejmě spojené náklady, ale vyplatí se jim to).
Autor: Plavacek7 (neregistrovaný) Čas: 2017-05-03 11:57:08 Titulek: Odpoved pro Urzu
Ted mam pocit ze jsme si nerozumeli. Ja tvrdim, ze nikdo nebude vymahat pravo proti subjektum (napr. bezpecnostnim agenturam) s velkou vojenskou silou. Soud by asi rozhodoval spravedlive, ale nikdo bezpecnostni agenturu k soudu nedostane, pokud ona sama nebude chtit. A na to se mi zda, ze odpoved v clanku, ktery odkazujete neni.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-03 07:27:41 Titulek: odpoved pro Plavacka7
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Přeji dobré ráno.

Témata, která kritizujete, rozebírám v díle 14 a 1/2, tady je link:
http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=39

Mějte se,
Urza
Autor: Plavacek7 (neregistrovaný) Čas: 2017-05-02 21:25:26 Titulek: Odpoved pro Urzu
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Dekuji za odpoved a mate pravdu, ze v patnactem dile jsou odpovedi na me vytky. Sice bych k nim mel namitky, ale zatim je sem psat nebudu. Jedna vec se tam ale podle me neresi. A to, ze agentury (nebo kdokoliv s dostatecnou vojenskou silou) nemusi zadne pravo dodrzovat.

Napriklad se mohou rozhodnout, ze od nich odchazejici klienti jim musi zaplatit velky obnos. Nebo jednoduse zakazat odchazeni klientu od nich pod trestem smrti. A pak prohlasit klienty za otroky ci poddane. Takovych lidi by se jen malokdy zastala jina agentura, protoze by tim riskovala valku s prvni agenturou. Otrokarska agentura by totiz sve \"klienty\" dobre branila, protoze by na kazdem z nich vydelavala mnohem vice nez slusna agentura, ktera by mela konkurenci.

Dale nikdo nebude bojovat proti mafii ci podobny ozbrojenym skupinam, ktere si treba zaberou uzemi, na kterem budou nutit lidi platit mafii za ochranu. Pro agentury bude vzdy jednodussi se s mafii domluvit nez s ni bojovat.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2017-05-02 15:07:21 Titulek: odpoved pro Plavacka7
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Vítejte!


Jsem moc rád, že jste přečetl část mých textů, doporučuji však ještě přečíst ty relevantní k tomu, na co se ptáte; vždyť přesně tyhle námitky k vymáhání práva pro chudé, které mi sem píšete, řeším v patnáctém dílu (a máte tam i historický příklad):
http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=40

Co se týče té poslední věty, tak to rozebírám v dílu šestnáctém:
http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=42


Přeji hezký den,
Urza
Autor: Plavacek7 (neregistrovaný) Čas: 2017-05-02 14:55:18 Titulek: Nesmysl
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Procetl jsem cast Vasich textu o anarchokapitalismu a domnivam se ze takova spolecnost nemuze ve vetsim meritku dlouhodobe existovat.

Vymahani prava totiz nebude fungovat. Napriklad by nikdo nevysetroval a netrestal vrazdy a kradeze veskereho majetku, protoze obet nemuze \"bezpecnostnim agenturam\" a soudcum zaplatit. Dale nikdo nebude mit motivaci postavit chyceneho zlodeje pred soud, kdyz je mozne ho jednoduse zabit a vzit mu veskery majetek, nebo zkratka udelat to, o cem se clovek domniva, ze je spravedlivy trest. Lide bez penez nebudou mit v takove spolecnosti realne zadna prava, protoze pro jejich vymahani by bylo nutno platit. \"Bezpecnostni agentury\" nebude mozne donutit k dodrzovani prava, protoze budou dobre vyzbrojene a tedy nebudou mit zadnou motivaci nejake pravo dodrzovat. Zkratka bude platit pravo silnejsiho.

To by si lide uvedomili a zacali by formovat klany a kmeny na svou ochranu.
A ty by se navzajem dobyvaly a slucovaly ve staty.
Tak, jak se to stalo v historii.

Krome toho by takove spolecenstvi bylo pravdepodobne mnohem drive obsazeno jinymi staty.
logo Urza.cz