hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2016-07-07 20:20:43 Titulek: odpoved pro Velkeho Ka
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně rdx2.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Co se týče té poptávky po silničním fašismu, tak záleží, jestli je to poptávka skutečná, nebo jen kecy.
To je právě problém demokracie, že hodně věcí se rozhoduje skrze kecy, takže pak to nereflektuje skutečné preference těch lidí, ale jen to, jak zahlasovali.
Tím chci říci, že lidé často souhlasí s dotováním věcí, které by sami nikdy nedotovali.
S tím silničním fašismem to bude, myslím, přesně ten příklad; že na Novinkách si sice zanadávají na piráty, ale nést náklady, kdyby si mohli vybrat, by nechtěli.
Autor: velkej Ká (neregistrovaný) Čas: 2016-07-07 20:07:55 Titulek: Re: kontroly ridicu
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ale jo, samozřejmě :) Dalším modelem může být namátková kontrola černých řidičů - a kdo nezaplatil mýto, dostane mastnou pokutu. Jenže to už je zasahování do provozu, což nejde dělat kdekoliv a za všech okolností.

Mně šlo spíš o to, že kontroly kvůli lékárničkám apod. nebudou mít příliš velké opodstatnění. Teoreticky je může dělat pojišťovna, nicméně není jasné, kdy a kde by ty kontroly dělala - majitel silnice nemusí souhlasit s narušováním provozu na své silnici.

To samé se týká dalších sledovaných parametrů, např. rychlosti. Můžeme rychlejedoucí honit, čímž ještě zvýšíme nebezpečí... nebo si na ně můžeme došlápnout, až se něco stane - následky a zodpovědnost se tomu říká.

Jo, trh samozřejmě může vygenerovat i jiné možnosti. Vzhledem k různým diskusím na různých novinkách věřím tomu, že existuje i slušná poptávka po tuhém silničním fašismu. Nicméně, to už by bylo majitel silnice od majitele... a mezi těmi by se snad nějak dalo vybírat, málo dopravních spojení má jen jednu možnou silnici.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2016-07-07 16:36:32 Titulek: kontroly ridicu
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně rdx2.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Ano, i to samozřejmě dává smysl a mohl by to být použitelný model; i když spíše se domnívám, že nikdo z nás není schopen odhadnout, co bude.... ono se stačí podívat na reálná řešení věcí, se kterými trh přichází.... a ruku na srdce, kdo z nás by kolik z nich vymyslel?
Autor: velkej Ká (neregistrovaný) Čas: 2016-07-06 22:25:31 Titulek: Re: Kontroly řidičů (Hesík)
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Taky přidám trošku do mlýna. Vím, že trh nelze zcela předpovědět, ale myslím si, že bude nejběžnější cca tento přístup:

Provoz by majitel silnice monitoroval - aby mohl sledovat zátěž, plánovat opravy a úpravy, případně upravovat výši mýta.

Logicky by tedy sledoval i chování řidičů, a některým by mohl zakázat vjezd - což by mohl být mnohde problém, protože když si představím, že bude všude hromada závor, tak jedna z výhod motorové dopravy - rychlost - padá.

Jakékoliv represe by se tedy pravděpodobně omezily na dvě věci:

* Vymáhání dluhů na mýtném. Kdo po silnici pojede, aniž by (určitým dohodnutým způsobem) zaplatil mýto, bude se to po něm vymáhat. Toto se pravděpodobně bude dít mimo silnici, aby nebyl narušován provoz. Na toto vymáhání vzniknou nějaká sdružení majitelů silnic, která budou fungovat i jako integrované mýtné systémy.
* Řešení nastalých nehod a s tím souvisejících pojistných plnění. Díky vzájemně výhodné spolupráci majitelů silnic (sledování provozu) s pojišťovnami si hovada srovnají pojišťovny samy, a předpokládám, že velmi důrazně.
Autor: Urza (neregistrovaný) Čas: 2016-07-04 00:52:11 Titulek: odpoved pro Hesika
Web: http://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně rdx2.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Buďte pozdraven.

O tom, jakým způsobem, kdy a proč by byli či nebyli kontrolováni řidiči na silnicích, by v anarchokapitalismu rozhodovali majitelé silnic; momentálně vlastní silnice stát, ale kdyby tento neexistoval, vlastnili by je lidé či firmy, prostě soukromí vlastníci, kteří by rozhodovali, jaká budou na těch silnicích platit pravidla.
Více o tom píši zde: http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=36

Mějte se,
Urza
Autor: Hesík (neregistrovaný) Čas: 2016-07-03 21:19:46 Titulek: Ankap: Vymáhání práva
Mail: honza.hes v doméně wo.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Chtěl bych se zeptat jak (jestli vůbec) by byli kontrolováni řidiči na silnicích. V současné době je to jen buzerace, ale myslím si, že by bylo potřeba něco, co by zabránilo vyjet lidem příliš opilým, nebo jinak neschopným jízdy.
logo Urza.cz