hamburger menu
Přihlásit se

Kniha návštěv Urza.cz







Bez přihlášení podléhají vaše příspěvky schvalování admina;
chcete-li příspívat rovnou, přihlašte nebo zaregistrujte se zde.

Autor: Urza Čas: 2023-10-29 16:08:28 Titulek: odpověď pro V
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Četl jste Misesovov Lidské jednání? Zejména prvních sto stran; tam definuje vše potřebné. O tom jsme pak mluvili ve videu. A ano, existuje axiom, který neplatí na zvířata, protože ty nejednají (dle Misesovy definice volního jednání).
Díky za zpětnou vazbu.

Hezký den,
Urza
Autor: V (neregistrovaný) Čas: 2023-10-29 14:36:39
Měl jsem za to, že se bavíme v rámci nějakého logického systému, kde zavedeme nějaké axiomy a implikace které nám přijdou rozumné a v rámci tohoto modelu se vyvozují nějaké důsledky, tedy systém je nezávislý na tom na co ho chceme aplikovat. Říci, že to řeší jen lidi a ne zvířata mi přijde trochu zavádějící, pokud zvířata splňují axiomy a implikace toho systému, tak pak pro ně musí platit i ty důsledky (trh v našem případě) - jenže ty neplatí. Narážím na to, že buď v našem systému musí existovat nějaký axiom/implikace která nebude dávat smysl u zvířat, nebo se někde v průběhu dedukce udělala chyba a z našeho logického systému neplyne ten důsledek.
Ty videa si samozřejmě dělejte jak chcete, obojí je fajn; chtěl jsem poskytnout zpětnou vazbu.
dík
Autor: Urza Čas: 2023-10-29 13:08:13 Titulek: odpověď pro V
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Praxeologie řeší jen lidi, ne zvířata, takže to je mimo definiční obor (je to lidské jednání, ne zvířecí).
Peníze vznikají proto, že existuje ta potřeba; nemusejí vzniknou ze zlata, ale z něčeho vzniknou (ale pak jsme došli k tomu, že ty konkurence bude fungovat i bez peněz).
Když vykládám sám, je to většinou pro lidi, kteří neznají/nesouhlasí; někdo to má radši, někdo radši s hosty, dělám nějak obojí.

Hezký den,
Urza
Autor: V (neregistrovaný) Čas: 2023-10-28 01:18:54
Zrovna jsem dokoukal poslední video o kritice von Misese a vlastně mi není jasné proč by ten trh měl vzniknout z těch axiomů. Naopak když si vezmu zvířata, tak ta podle mě ty axiomy (entity jednají a jednají tak aby maximalizovaly užitek) taky splňují, ale zřejmě nemají trh ve standardním smyslu - kde je tady logický/interpretační problém?

Potom jste se tam vlastně shodli na tom že vzniknou peníze. Tomu taky moc nerozumím, přece všechny tyto myšlenky mohli být uvažovány v kontextu před x000 lety a peníze nebyly. Mně naopak přijde možná i bizarní že peníze vznikly. Samozřejmě chápu jejich užitečnost, ale je podle mě alespoň trošku překvapivé že se lidé shodli, že něčemu vzácnému co vlastně nemá hodnotu ji přiřadíme. Proč se "celá společnost" shodla na tom že třeba zlato má hodnotu a není obava, že by se "chudá většina" rozhodla používat jiné peníze/bartr? Myslím že na toto není jednoznačná odpověď, tak to spíše odkládám jako zamyšlení, ale za nějaký dobrý důvod bych byl vděčný.

mimochodem videa s hosty mě baví výrazně více než když tam jsi sám. sleduju tě už nějakou dobu a když něco vykládáš sám, je to už často predikovatelné jaké stanovisko a proč zastáváš, kdežto ve videích s hosty, když se diskuse obvykle točí hostovým směrem, tak jsi nucen argumetovat na jeho poli a tam se častěji objevují pro mě nové myšlenky a argumenty.

Dík
Autor: Urza Čas: 2023-10-26 16:53:17 Titulek: odpověď pro Pilifo
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Svobodný přístav «
Zdravím.
Rozhovor máme domluvený; časem snad bude.
Autor: Pilifo Čas: 2023-10-24 15:01:43 Titulek: Jana Maláčová
Zdravím,

dnes som si pozrel video na Kanále svobodného přístavu s Janou Maláčovou a bol to pre mňa zaujímavý a celkom zábavný pohľad do zmýšľania socialistov. Myslím, že by stálo za to si ju znovu pozvať na dlhšiu diskusiu, keď teraz už asi nemá tak nabitý program ako v dobe natáčania videa, keďže ČSSD sa po posledných voľbách nedostali do sněmovny.

Mám pocit, že to Urza aj plánoval a spomínal to v diskusii, ale pokiaľ viem, zatiaľ sa to neuskutočnilo. Je pokračovanie teda v pláne? Díky za odpoveď.
Autor: Urza Čas: 2023-10-16 09:23:24 Titulek: odpověď pro Pikachu
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím.
Konkrétní články nevím; ale třeba Rothbard či Block zastávají pozici vlastnictví dětí rodiči, zatímco třeba tuším Tucker opak, případně o tom mluvím a píšu i já (dle mého názoru se děti vlastní samy).
Autor: Pikachu (neregistrovaný) Čas: 2023-10-15 22:42:15
Kategorie: » Anarchokapitalismus «
Zdravím,
pokud vím tak jedním z témat, kde se anarchokapitalisté často rozcházejí jsou práva dětí a otázka, zda je dítě vlastníkem sebe sama, Mohl bys mi Urzo prosím doporučit nějaké články, nebo knihy představující různé pozice a argumenty anarchokapitalistů na toto téma. :D
Autor: Miroslav (neregistrovaný) Čas: 2023-10-07 17:22:28 Titulek: Ankap: Úvod
Web: píšte.urza.cz Mail: miroslavstefumko v doméně gmail.com Kategorie: » Anarchokapitalismus «
NOVÝ "izmus" je to úrčite ľúbivé. Rečnícka otázka: Kto privatizoval a na akých hodnotách privatizácia prebehla? Tak čo čakáme od novodobých kapitalistov? Akými hodnotami sa riadia a aké pod ikateľské prostriedky využívajú? Zmena vnútorných síl v spoločnosti, geoplitiky nie je naklonená k ananarchokaptalizmu. Moc u týchto ľudí je mega silná.
logo Urza.cz